Evenement ‘HIER Opgewekt’, in de Spant te Bussum, 23 november 2018

HIER Opgewekt is een kennisplatform voor lokale duurzame energie initiatieven. Dit platform heeft een verscheidenheid aan energiebedrijven, netwerkbeheerders en energiecorporaties alsook de overheid (RVO) als partner en sponsor. Velen hiervan waren vertegenwoordigd met een eigen stand. Vele lokale energie-coöperaties zoals onze Energie Coöperatie Westerveld zijn lid. HIER Opgewekt heeft een zeer gedetailleerde web site met informatie over duurzame energie projecten; onderwerpen zoals organisatie van coöperaties, subsidie regelingen, juridische en fiscale aspecten enz. zijn beschreven. Een handboek voor lokale initiatieven in web page vorm kan je wel zeggen. Kijk eens op www.HIERopgewekt.nl.
Het ‘Evenement’ bood een reeks sessies op tal van onderwerpen, met presentatie door deskundigen en discussie. Verschillende lokale coöperaties kwamen in deze sessies aan het woord om over hun lokale projecten te vertellen – zonneprojecten, windmolens, biogas, elektrische deelauto’s (ThuysGas over groen gas). Zowel techniek als bedrijfseconomische en fiscale zaken kwamen aan de orde. Het evenement startte met een plenaire sessie met alle 800 deelnemers. Een paar belangrijke thema’s kwamen hier sterk naar voren:
sterke ontwikkeling van decentrale opwekking van energie, gefaciliteerd door advies en subsidie van de overheid (er zijn thans meer dan 300 energie coöperaties werkzaam in Nederland);intensieve netwerking tussen lokale coöperaties (burger initiatieven), energie-bedrijven, netwerkbeheerders, installatiebedrijven en lokale overheden; Hierbij wordt opgemerkt dat de traditionele bedrijven hun deuren wijd open hebben voor de nieuwe lokale initiatieven. Een groot aantal ‘koepel’ organisaties, met veel fulltime experts, geven advies en begeleiding aan lokale initiatieven. Een paar genoemde issues:

  • tekort aan inzetbare menskracht voor coöperaties;
  • overlap tussen koepels (er werd al melding gedaan van een landelijke fusie);
  • knelpunten in de capaciteit van het elektriciteitsnetwerk;
  • complexiteit van technologie en complexiteit en onzekerheid met betrekking tot fiscale- en subsidie procedures (hetgeen nog eens bleek uit de vele vragen die in de sessies werden gesteld).

Over één zaak waren de deelnemers het unaniem eens: de collectiviteit van lokale duurzame energie initiatieven kan een verschil maken voor de landelijke energievoorziening, met als belangrijkste katalysatoren:

  • burger initiatieven en
  • netwerking tussen alle partijen

Te melden valt dat de meeste presentaties van het evenement op de web site staan van HIERopgewekt.
Voor ThuysStroom en ThuysGas nu de uitdaging om met opgedane inspiratie een aantal zaken verder aan te pakken en het netwerk uit te breiden met de nieuwe contacten.